Auditori Eduard Toldrà

Veure tota la programació
Programació > Temporada octubre 2013-gener 2014 > Altres músiques

FIMPT - SONS DE GRALLA AL FIMPT


05/10/2013 12:00 h
 


Preus: gratuït

Lloc: Places i carrers del centre

Grallers La Tarota (Salou), La Companyia Harmònica (Barcelona), Grallers Santa Madrona (Vilanova i la Geltrú), Gaiters de l'Aguilot (Terres de l'Ebre), Grallers del Campanar (Vilafranca del Penedès) i Marcets de sitges.

Espai dedicat al món de la gralla, on es vol presentar la diversitat de sons de la gralla a Catalunya amb les interpretacions de diversos grups grallers de trajectòria consolidada en el món tradicional i popular, de diferents procedències.

Acte coorganitzat amb: Clau de Mar

Companyia Harmònica

Enric Montsant, José María González i Lluís Gelis a la gralla i Xavi Tella al timbal de gralla.

Aquesta colla de grallers, del Barcelonès i del Vallès Oriental, porten en el seu repertori, peces d’autor.

Enguany s’han estrenat participant a la 20ª edició del dia del graller de Vilafranca del Penedès.

Dins la seva petita trajectòria com a grup, han pogut mostrar el seu repertori tant en format cercavila com en format concert vermut.

Gaiters de l'Aguilot

Colla de dolçaina i percussió de la ciutat de Tortosa, que forma part de l'Associació Cultural 4més1. On està l'escola per ensenyar a tocar la dolçaina i lo tabalet, on es formen los músics de la colla, o qualsevol persona que volgué aprendre a tocar estos instruments tradicionals.

Els Gaiters de L'Aguilot conten en 21 anys d'existència, portant el so de la dolçaina i la percussió per llocs tant diversos com Lepuy en Belay, San Marino, La plaça del Pilar a Saragossa, Monzón, Reus, i per gran part de pobles i ciutats on es realitzen trobades de música tradicional, tant interpretant repertoris de cercaviles, concert o en representació de la festa del Renaixement de Tortosa.

Els Grallers de Santa Madrona & Montònec

Naixen a Vilanova i la Geltrú l’any 1978. Des d’aleshores han tingut clar que calia treballar per a la qualitat (dels instruments, del repertori i de la interpretació) i que a banda de poder treballar en altres àmbits i al costat d’altres instruments (com també han fet des de la dècada del 1980) s’havia de consolidar l’espai de la festa com el lloc propi de l’instrument. A banda de mantenir i d’explotar les possibilitats d ela formació de dues gralles seques i timbal han tocat acompanyats de piano, d’orgue i de banda i d’altres instruments. Així mateix, tots els seus membres han escrit peces per a l’instrument, treballen en la fabricació d’inxes i es dediquen a la investigació del repertori antic i l’adaptació de noves músiques.

Al llarg dels anys han fet i han col•laborat en diversos enregistraments en LP i en CD (des de l’any 1987 i fins a l’any 2012), han encarregat obres a músics actuals i la composició actual de la colla data de l’any 1992.

Grallers del Campanar de Vilafranca del Penedès

Fundats l’any 1992, els Grallers del Campanar de Vilafranca del Penedès, hem fet sonar la gralla arreu de Catalunya i també fora de les nostres fronteres, tot intentant que la gent conegui millor aquest instrument per així contribuir a dignificar-lo.

Una de les grans motivacions de la nostra formació és poder participar cada any a la Festa Major de Vilafranca del Penedès, on hem acompanyat la major part dels balls populars de la festa, participant també al Concert d’Inxa i al Ball de Gralles.

També participem en qualsevol esdeveniment relacionat amb el món de la gralla: concerts, cercaviles, balls, etc.

L’any 2001 es va editar el disc “Grallers de Vilafranca”, en que els Grallers del Campanar hi vàrem participar juntament amb les altres colles de la vila. A més, col•laborem activament en l’organització del ja tradicional “Dia del Graller”.

L’any 2004 vam decidir incorporar una gralla baixa a la formació, complement perfecte per acabar d’arrodonir una bona peça.

Grallers La Tarota

Durant la tardor de 1988, quatre nois vam voler donar una passa més enllà amb la gralla i vam crear un grup de grallers a Salou. Així, el Carles, el David, l'Indaleci i el Jordi, que proveníem d'agrupacions molts més grans i amb orientacions musicals que poc tenien a veure amb el que més tard seria Grallers La Tarota, vam emprendre una aventura que encara avui segueix viva.

Passats 25 anys, Grallers La Tarota ens hem convertit en aquell trosset de Salou que s'ha pogut trobar en moltes festes majors on la cultura tradicional té un paper predominant: Tarragona, Vilafranca del Penedès, Reus, Vilanova i la Geltrú, Valls, etc. Que, com moltes altres contrades de dins i fora del país, han vist aquesta formació acompanyant tot tipus de balls, bestiari i elements festius i tradicionals. No és estrany que ja se'ns pogués trobar en la primera edició del Dia del Graller i també, de forma habitual, en el Dia del Gaitero de Laguardia (País Basc).

Alhora, hem estat aquell trosset de la cultura tradicional que ha col•laborat amb moltes i moltes entitats de Salou i ha treballat per divulgar-la: Durant quatre anys vam organitzar concerts de gralles per Santa Cecília (1993-96) i vam dirigir els 5 cursos de l'Aula de Gralles i timbal de Salou (2002-2006). Hem estat creant nou repertori tradicional d'acompanyament d'elements del poble, treballant per la inclusió de manifestacions pròpies del Camp de Tarragona en la nostra Festa Major, gestant la Xarxa de Cultura Tradicional Catalana de Salou i celebrant, de forma molt sonada, els nostres 15 i 20 anys.

També, l'any 2004, vam publicar el CD "Grallers La Tarota. Mirant Enrera" i més endavant, hem participat en altres treballs discogràfics com el recopilatori de la Revista Folk per motiu de la Fira de Manresa de 2004, el CD Concert de Grallers de Santa Llúcia de 2006 i el CD Obres premiades en el 1r i 2n concurs de Música per a Ball de Bastons de 2008.

A més, hem contribuït al món de la gralla amb les tres edicions del Concurs de Composició per a Gralla que biennalment es van convocar entre els anys 2004 i 2008 i que van comportar la publicació de tres llibres amb les obres guanyadores i finalistes de cadascuns dels concursos, promovent i difonent nou repertori per al nostre instrument.

Actualment, el grup es presenta amb una formació tradicional de dues gralles seques (David Soley i Jordi Enfedaque) i un timbal (Carles Enfedaque). La investigació sobre tot allò que tradicionalment ha envoltat al nostre instrument ha fet que un dels trets diferencials de la nostra formació sigui mantenir el so característic de la gralla i construir un repertori clàssic al que li hem afegit tot allò que de manera natural s'hi podia incloure.

Grallers i Timbalers Sitgetans. Marcets de Sitges

La colla de Grallers i Timbalers Sitgetans, coneguda popularment amb el nom de Marcets, és el resultat d’un llarg procés històric que sempre ha tingut com a fita el cultiu de la música popular i el disposar d’un planter de grallers sitgetans per acompanyar els balls populars de Sitges.

Sorgits de l’evolució de les colles sitgetanes, deixebles d’aquella feliç iniciativa municipal de l’ajuntament de Sitges que el 1952 suposaria el naixement de la primera escola de grallers de Catalunya, i sempre sota el magisteri en l’ombra d’en Josep Marcet, aquest grup, que en la seva forma extensa inclou una trentena de membres entre grallers i timbalers, té com a objectiu no només el cultivar la música popular sinó també una important tasca de cohesió i dinamisme social entre els seus components.

Un so peculiar, vibrant i brillant defineixen aquest grup que utilitza la cada vegada menys freqüent gralla seca i el timbal de llautó. Son doncs dels pocs grups representants d’una manera tradicional d’entendre la gralla, almenys al Penedès, que utilitza la gralla seca –la que en paraules de Pau Casals millor expressava la essència musical que representava-, i la també cada cop menys freqüent inxa de pala de manufactura manual.

Una manera d’entendre la gralla, certament cada cop més difícil de veure al carrer, però que porta incrustada la essència de la gralla.

Aquest grup acostuma a acompanyar els diferents balls que a Sitges conformen les cercaviles en les diades de festivitat local. També són habituals en diferents festivitats sobretot de la comarca del Garraf i de la Catalunya Vella, el seu àmbit natural d’actuació. A més de portar el seu característic so allà on son reclamats. Havent participant en diferents actes arreu de l’estat, de França, Itàlia....

Manel Sabaté: Gralla
Jordi Milà: Gralla
Maiol Masip: Gralla
Jesus Coines: Gralla
Albert Soler: Timbal

Organitza:

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Auditori Eduard Toldrà

Amb el suport de:

Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona

© 2020 Auditori Eduard Toldrà
C/ Olesa de Bonesvalls, 8 - 08800 Vilanova i la Geltrú (Barcelona)  Espanya -   CIF P0830800I  -   emailEmpresa
Avís legal i política de privacitat  |  RSS